Er zit een nog veel grotere supervulkaan onder Yellowstone

Onder Yellowstone National Park in de VS ligt de zogenoemde Yellowstonecaldera. Nadat wetenschappers met een netwerk van seismografen de afmetingen van de ondergrondse vulkaan in kaart brachten, bleek de 'magmakamer' 2,5 keer zo groot te zijn als eerder gedacht. Hoofdonderzoeker Bob Smith vindt deze bevinding verbazingwekkend. De ruimte onder Yellowstone is 90 kilometer lang en 15 kilometer diep. Een uitbarsting van zo'n supervulkaan zou het hele klimaat op aarde kunnen beïnvloeden. Het zou zelfs tot een nieuwe ijstijd kunnen leiden. Er bestaan namelijk sterke vermoedens dat de laatste ijstijd door een uitbarsting van deze vulkaan is begonnen. Dat was 640.000 jaar geleden. Nu de vulkaan nog veel groter is dan gedacht, begint het voorspellen. Maar voorspellen of en wanneer de vulkaan gaat uitbarsten is erg moeilijk tot onmogelijk. De enige gegevens om vanuit te gaan zijn die over 3 eerdere erupties; die van 640.000 jaar geleden, 1.3 miljoen jaar geleden en 2.1 miljoen jaar geleden. Volgens sommige wetenschappers kun je dan concluderen dat de vulkaan iedere 700.000 jaar uitbarst, maar andere deskundigen vinden dat te makkelijk.  

Bron(nen):   Nu  BBC    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. lulmetvingrrs

  Ik zeg, uitbarsten. Liever vandaag nog dan morgen.

  • Tegendraads

   En waarom dan wel, als ik dat vragen mag?
   De mensheid is nog slechter voorbereid op een ijstijd dan op de opwarming van de aarde. Het is niet te zeggen hoe lang een ijstijd duurt, en er zijn vrijwel geen manieren om het tegen te gaan, aangezien een eventuele ijstijd wordt veroorzaakt door een verandering in de albedo waarde van de aarde. Planten zullen eeuwen niet goed groeien. Een ijstijd betekent onherroepelijk ook een grootschalige oorlog, omdat er dan in de hogere breedtegraden geen landbouw meer mogelijk is, en grondstoffen zijn nog altijd de basis van alle overige rijkdom. (zonder goedkoop eten is er geen geld over voor andere bestedingen)

   (in antwoord op lulmetvingrrs)
  • RhodBerth

   Wat Tegendraads hieronder zegt, en uiteraard: een uitbarsting van Yellowstone levert direct miljoenen doden op.

   (in antwoord op lulmetvingrrs)
 2. DiscuJohn

  Wat maakt het uit, Moeder Natuur bepaalt zelf wel wat ze doet.

 3. utsjaermets

  Ben het met ‘zakmetteeeenen’ eens : laat maar komen. Vraag niet waarom maar waarom niet (dat schijnt tegenwoordig de ‘motivatie’ te zijn, effe generaliserend ;-)).

Reacties niet toegestaan