De terugkeer van LSD

In de jaren zestig dachten sommige psychiaters dat LSD en andere psychedelische middelen konden helpen om depressies te genezen of mensen die in de war waren, bijvoorbeeld vanwege een oorlogstrauma, weer in het spoor te krijgen. Omdat in de jaren zestig ook net de malle 'war on drugs' begon (die honderden miljarden zou kosten en tienduizenden mensenlevens, zonder iets op te lossen) raakte ook Psychedelica in de verdachtenhoek.
Daar komen ze, nu drugs  net zo griezelig beginnen te worden als drank, weer uit te raken.
The New York Times bericht over psychiaters die experimenteren en vooral goede resultaten bereiken bij mensen die lange jaren worstelden met depressies.
De hallucinerende drugs zouden ook een rol kunnen spelen bij kankerpatiënten en om verslaafden van hun verslaving af te helpen.
Kortom, LSD is terug van weggeweest. In de VS wordt binnenkort een eerste serieus congres gehouden over de medische toepassingen.
Nog anderhalf jaar en dan zal het er ook in Nederland over gaan. Inclusief een hervertoning van de film 'begrijp je nu waarom ik huil?' de aangrijpende film waarin een oorlogsslachtoffer onder invloed van LSD inzicht kreeg in zijn pijn.

Bron(nen):   The New York Times  CBS