Je onthoudt minder van een bijzonder moment, als je er een foto van maakt

Wetenschap
vrijdag, 13 december 2013 om 7:32
welingelichtekringen header 1
KLIK, dat leuke feestje is vereeuwigd in een mooi kiekje. Jammer, dat je je aandacht bij de foto had, want nu zul je het feest eerder vergeten.
Deelnemers aan een nieuw onderzoek konden zich later dingen minder goed herinneren, als ze er een foto van namen. Ook details werden vergeten. Onderzoekster Linda Henkel: ‘Mensen pakken zonder er bij na te denken hun camera om een mooi moment vast te leggen. Daarbij missen ze soms wat er recht voor hun neus gebeurt.’
Tijdens het experiment moesten studenten in een museum kennisnemen van bepaalde objecten. Dat konden ze doen door er foto’s van te maken of door ze gewoon te observeren. De volgende dag werd getest hoeveel ze nog van de objecten wisten.
De studenten konden zich de objecten die ze hadden geobserveerd veel beter herinneren dan de objecten waar ze foto’s van hadden gemaakt. Ook konden ze veel minder vragen goed beantwoorden over de details van de gefotografeerde objecten.
‘Als mensen vertrouwen op de camera om zich later iets te herinneren, dan hoeven ze zelf niet hun volledige aandacht er bij te houden. Dat kan een negatieve invloed hebben op hoe goed mensen later hun ervaringen herinneren,’ meent de onderzoekster.
Bron(nen): PsychCentral