Waarom we nog steeds het liefst luisteren naar muziek uit onze jeugd

Dat ene foute hitje uit je tienerjaren, je vond er toen al niet veel aan, maar toch: als je het nu hoort, word je direct weer vrolijk. Je bent niet de enige. Veel mensen luisteren nog steeds graag naar muziek uit hun jeugd.

Onderzoekers vroegen zich af waarom. Ze lieten 470 volwassenen tussen de 18 en 82 jaar 111 popsongs horen uit de hitlijsten van 1950 tot 2015. De muziek die in hun tienerjaren populair was gaf hen 'een vertrouwd gevoel' en werd het meest gelinkt aan herinneringen. De piek lag rond de 14 jaar. Muziek die op die leeftijd hoog in de hitlijsten stond, leidde tot de meeste flashbacks naar de jeugdjaren. Vooral 40-plussers vonden muziek uit hun tienerjaren ook echt beter dan nieuwere muziek, klinkt het in de studie die in vakblad Music and Science verscheen.

De bevindingen zijn niet gek: muziek is nauw verbonden met geheugen en emotie en hangt samen met positieve herinneringen. Daarnaast is het zo dat mensen makkelijker herinneringen oproepen uit de tijd dat ze 10 tot 30 jaar oud waren. Dat zou kunnen komen, doordat we in deze periode meer nieuwe ervaringen opdoen, maar ook doordat herinneringen mogelijk anders worden opgeslagen door biologische en hormonale veranderingen die in de pubertijd plaatsvinden.

Bron(nen):   HLN