Als je altijd jong blijft…

Wetenschappers hopen tot nieuwe inzichten te komen inzake veroudering aan de hand van Brooke Greenberg, een 17-jarige Amerikaanse jonge vrouw die het lichaam en gedrag vertoont van een 1-jarige baby. Brooke Greenberg is bijna oud genoeg om een auto te besturen en om bij verkiezigen te stemmen, in werkelijkheid is haar ontwikkeling enorm achterop geraakt en dat mag een persoonlijk drama zijn, onderzoekers zijn bijzonder nieuwsgierig of ze aan de hand van Greenberg het raadsel van de veroudering kunnen oplossen. Aan de University of South Florida School of Medicine is dan ook een heus team dat onder leiding van een hoogleraar aan dit onderzoek werkt. 
Het vermoeden is dat de mutatie in haar genen op een wijze geschiedt die haar ontwikkeling als het ware doet stilstaan; ze is, zoals een hoogleraar zegt 'frozen in time.' Genetisch onderzoek waarbij haar gnoom zou worden vergeleken met dat van normale mensen, zou meer helderheid kunnen verschaffen.
In het artikel in The Sunday Times over deze kwestie wordt nog verwezen naar de Universiteit van Leiden waar een moleculair bioloog de gegevens vergaarde van meer dan 30.000 mensen, afkomstig uit 500 families waarin mensen oud werden, met eenzelfde doel, namelijk: op zoek naar de genetische factoren die tot hoge ouderdom leiden. 
Intussen woont Brooke Greenberg gewoon bij haar ouders in de buurt van Baltimore. Ze is nog steeds in de staat van een kleine baby en kan al een beetje lachen. Spreken heeft ze nooit geleerd en haar gebit bestaat uit enkele babytandjes.

Bron(nen):   The Sunday Times