Kleinere hersenen, zelfde IQ: de grote voordelen van het vrouwenbrein

Vrouwen hebben kleinere hersenen, maar weten ze beter te gebruiken, waardoor ze net zo intelligent zijn als mannen. Bovendien heeft hun specifieke brein tal van voordelen.

Vrouwen hebben niet alleen kleineren hersenen, maar ook minder hersencellen, legt professor Iris ­Sommer, psychiater en hoogleraar biomedische wetenschappen (UMC Groningen) uit in Het Laatste Nieuws. In principe geldt: hoe groter het brein, hoe intelligenter het dier, maar de vrouwenhersenen zijn uniek. “Als een vrouw en een man dezelfde opleiding kregen, is hun IQ echt gelijkwaardig. Vrouwen spelen het klaar om met een compacter brein én minder hersencellen dezelfde denkprestaties neer te zetten.” Professor Sommer verklaart: “Het voornaamste verschil: vrouwen hebben een kleinere ‘motor’, maar hij haalt een hoger toerental." Met andere woorden: de hersenen werken harder.

Minder impulsief
Het vrouwenbrein heeft tal van voordelen. Zo zijn vrouwen minder impulsief en bedachtzamer, vanwege een hoger oestrogeen- en een lager testosterongehalte. “Dat zie je terug in de statistieken. Of het nu gaat over druggebruik, diefstal, geweldpleging, het veroorzaken van verkeersongelukken of snelheidsovertredingen, ­altijd weer is het aantal mannelijke plegers fors hoger.” 

Ook hebben vrouwen een actiever immuunsysteem. “De immuuncellen van vrouwen sporen eerder voorstadia van kanker of kleine kankergezwellen op, en kunnen ze dan nog uitschakelen. Jonge vrouwen hebben daardoor een kleinere kans op kanker dan jonge mannen.” 

Vrouwen zijn vriendelijker, blijkt uit persoonlijkheidstests. "Vrouwen scoorden duidelijk hoger op het kenmerk vriendelijkheid. Ook op extraversie en openheid scoorden ze iets hoger," aldus Sommer.

Verder zijn vrouwen taalvaardiger. "Zowel op het vlak van begrijpend lezen als schrijven scoren ze ietsje beter. Wat vooral opvalt, is dat vrouwen rapper van tong zijn: ze vinden sneller de juiste woorden, met dank aan het vrouwelijke geslachtshormoon."

Stress
Vrouwen kunnen beter tegen stress. “Wanneer mannen en vrouwen aan dezelfde stressfactor worden blootgesteld, reageren mannen gemiddeld heftiger dan vrouwen. Hoe ­hoger het oestrogeengehalte, hoe lager de stressrespons. Tegelijk beschermt oestrogeen vrouwen tegen de ongunstige effecten van langdurige stress op de hersenen: ze blijven helder en alert.” 

Maar er zijn ook nadelen: vrouwen hebben vaak inderdaad een minder goed ruimtelijk inzicht, zijn meer risicomijdend en hebben gemiddeld genomen iets minder zelfvertrouwen.

Bron(nen):   HLN