Kunnen dieren homo zijn?

Volgens Darwin zijn dieren (en ook mensen en planten trouwens) ontworpen met maar een doel: zichzelf voortplanten. En daarom moeten ze wel heteroseksueel zijn. Maar recent onderzoek geeft te denken, er zouden wel eens meer uitzonderingen kunnen zijn dan een regel kan verdragen. Een onderzoek onder een kolonie albatrossen, die monogaam leven, in Hawaï bijvoorbeeld, liet zien dat een derde van de stelletjes bestond uit twee vrouwtjes. De vrouwtjes laten zich bevruchten door mannetjes (een soort spermadonor) en gaan dan fijn samen eitjes uitbroeden. Dat was voor deze studie nooit opgemerkt, omdat mannelijke albatrossen amper zijn te onderscheiden van vrouwelijke.
Mannelijke strontvliegen doen het met elkaar. Mogelijk om de ander uit te putten, zodat hij geen kans meer maakt bij de vrouwtjes.
Maar er is ook homogedrag gesignaleerd bij giraffen, vlinders, Koala's, dolfijnen, schapen en inktvissen.

Petter Bockman, een expert op het gebied van homo's & dieren, van de universiteit van Oslo: "Kunnen dieren homo zijn? Ja. Seksualiteit gaat niet alleen om voortplanting. Het gaat ook om het laten functioneren van de soort, van de groep. En voor sommige dieren is homoseksualiteit normaal groepsgedrag."