En de mens schiep leven

In een Amerikaans lab is artificieel leven geschapen. Met synthetische bouwstenen zetten biologen een bacterie in elkaar. Zoals de malle geleerde Victor Frankenstein levenloze lichaamsdelen in elkaar zette en tot leven wist te wekken, zo hebben Amerikaanse wetenschappers in het laboratorium artificieel leven kunnen scheppen. 
Niet met onderdelen van lijken, zoals Frankenstein het hen voordeed, maar met behulp van een DNA-bouwpakket dat ze domweg hadden besteld in een fabriek. Craig Venter en Daniel Gibson van het J. Craig Venter Institute in Rockville, Maryland, presenteren vandaag in Science de stapsgewijze manier waarop ze vertrekkend van nul een bacterie bouwden. Ze begonnen met een postorderaankoop bij een Duits biotechbedrijf, waar ze ruim duizend fragmenten van elk 1.080 DNA-letters lang bestelden. In de juiste volgorde na elkaar gelegd moesten die het genoom (de erfelijke blauwdruk) van de bacterie Mycoplasma mycoides vormen. 
Zie voor de ethische vragen (wat betekent het dat de Mens over een tijdje eigen planten en diersoorten kan maken) The Economist.

Bron(nen):   De Standaard  The Independent  The Economist