Seks voor vlees?

Prostitutie mag dan het oudste beroep van de wereld zijn, het is minder oud dan wordt aangenomen. Hoewel men er altijd van uitging dat chimpansees vlees voor seks ruilen is daar geen enkel bewijs voor. Het ‘kopen’ van seks is evolutionair dus een recent fenomeen. Mannetjes geven ook niet méér buit gemaakt vlees weg aan vruchtbare, jonge vrouwtjes, dan aan oude en zwangere vrouwtjes. Maar als het niet voor seks is, waarom delen mannetjes chimpansees dan wel hun vlees?
Volgens primatoloog Gilby is de meest logische verklaring dat een chimpansee vlees weggeeft omdat er om gebedeld wordt. Hoe meer een chimp wordt lastig gevallen, hoe meer hij weggeeft, gewoon om zelf rustig te kunnen eten.
Maar de seks-voor-vlees hypothese kan nog niet helemaal bij het grofvuil. Over een periode van twee jaar bleek dat vrouwtjes wel vaker seks hadden met mannen van wie ze wel eens vlees kregen dan met die waarvan ze niets kregen. Er is dus geen sprake van een directe uitwisseling, maar op de lange termijn heeft het wel nut goede relaties te hebben. Als je vlees wilt, of seks.

Bron(nen):   New Scientist