Zo klinkt god

In de superdeeltjesversneller in Genève bij Cern wordt gezocht naar het kleinste deeltje dat alles moet verklaren, het subatomaire Higgs-deeltje, ook wel bekend onder de naam het god-deeltje, omdat het de kern van alles zal verklaren. Misschien. Dat experiment kost vele miljarden en is tamelijk onbegrijpelijk voor niet-ingewijden. 
Daarom gaan de fysici ons helpen het te snappen en ook zichzelf helpen om god te vinden. De botsingen van de deeltjes in de 27 kilometerlange tunnel worden gesonificeerd: ze worden zo bewerkt dat je de botsingen kunt horen. LHC Sound, een samenwerkingsverband van deeltjesfysici, muzikanten en kunstenaars, zet de data die uit de deeltjesversneller komt om in geluid. "Geluid is het perfecte instrument om de complexiteit van de speurtocht te laten ervaren. Onze oren zijn tot het waarnemen van veel nuances instaat, omdat we een breed scala aan frequenties en timbres kunnen onderscheiden. Neem het simpele geluid van de parkeersensor: na een tijdje weet je precies hoe je dat moet interpreten."
Onder de tweede link, bij de BBC, is een geluidsbestandje te horen, dat suggereert hoe god zou kunnen klinken. "Als de energie dichtbij je is, dan hoor je een laag geluid en naar mate het verder af is stijgt de toon. Veel energie is hard en weinig zachter. Zo kun je nuances in de energie horen van de botsingen."
En het moet fysici helpen te horen wanneer het godsdeeltje is ontdekt.
Een voorproefje van hoe god klinkt onder link 2.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  BBC