Jezus is NIET gestorven aan een kruis

Een - gelovige - Zweedse theoloog heeft vier jaar geploeterd, gelezen en gezocht. En is tenslotte gepromoveerd op een dikke studie met als conclusie: Jezus is niet gestorven aan het kruis. Het is na 2000 jaar beelden van een gekruisigde Jezus moeilijk te geloven, zegt hij Ingmar Samuelson, maar toch is het zo. 
In de tijd van Jezus werden mensen op talrijke manieren om zeep geholpen, en er zijn vele manieren van ophangen en bevestigen aan palen bij, maar kruisigen is daar niet bij. Dat was simpelweg geen type doodstraf in die jaren, zegt de wetenschapper na jaren studie. En ook de Bijbelse teksten zelf zeggen in de oerteksten niet dat hij is vastgespijkerd aan een kruis. 
Al heel kort na de dood van Jezus stelden vertalingen van de teksten dat er een kruis was, maar volgens Samuelson, was dat niet op basis van een gebeurtenis zelf. Hij heeft, schrijft Samuelson, geleefd, is dood gemaakt en, denkt de wetenschapper, weer levend geworden, maar een kruis, nee. Stel je eens voor dat hij gelijk heeft, dan is er toch wel sprake van een misverstand met historische dimensies... 
Noot: De concordans op de Bijbel verwijst hoofdzakelijk naar bijbelteksten waar wordt gesproken in de Griekse tekst van stavros. Volgens Samuelson moet dat worden gelezen als paal.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Evangelical Textual Criticisme