Eerst de bijen verdelgen met gif en nu is er een tekort aan bijen

In heel Europa dreigt een tekort aan bijen. De mens heeft daar danig aan bijgedragen door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Daarvan zijn er nu enkele verboden voor particulieren, maar het kwaad is al geschied. Bijen zijn nodig om gewassen te bestuiven. En ondanks dat het aantal bijenkoloniën van 22.5 miljoen naar 24.1 miljoen is gestegen, zijn het er niet genoeg. Een andere oorzaak: de opkomst van biodiesel. Biodiesel wordt gemaakt uit koolzaad en sojabonen dat nu op talloze velden in Europa groeit. Koolzaad en sojabonen zijn afhankelijk van de bijen die ze bestuiven. Volgens onderzoekers is het aantal te bestuiven gewassen 4.9 keer zo snel gestegen als het aantal bijen. En er wordt om nog veel meer biodiesel gevraagd. In Europa is de afspraak gemaakt dat in 2020 minstens 10% van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen komt. De onmisbare bijen (en hommels), die wereldwijd een 3e van alle gewassen bestuiven, lijden erg onder het gebruik van vlooienbandjes, mierenlokdoosjes, vliegenstrips en mierenkorrels, die neonicotinoïden bevatten die via de bodem worden opgenomen door planten. Sinds september 2013 mogen op Europees niveau particulieren een klein deel van een groot aanbod aan bestrijdingsmiddelen niet meer kopen of gebruiken. 'Beroepsmatig' mag het bij uitzondering nog wel.

Bron(nen):   Nu      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. wezijnniethetzelfde

  al jaren geleden kon je in je tuin zien dat de bijen steeds minder kwamen snoepen van de vlinderbomen en andere planten. Het is wel weer een giller dat de particulieren terecht geen dodelijke troep meer moge kopen maar de industrie is met sproeivliegtuigen over voedsel velden als eerste gevlogen en een van de werkelijke echte veroorzakers van het voedseltekorten over all zullen zijn. Waarschijnlijk zijn degenen die muizen, mieren etc verdelgen nu bezig om hun tuinen in de buitengebieden te betegelen. Zijn ook hele vreemde mensen. U weet wel vooral die tegels waarbij je met regen op je billetjes valt. Over gastvrij gesproken.

 2. Grietver

  Je hoort meerdere oorzaken. De meest recente en veelvoorkomende gedachte is volgens mij dat het om een darmparasiet uit Azië gaat. Die oraal door bijen wordt overgedragen via pollen. Maar goed, nu is het weer wat anders en zou de mens het hebben gedaan.

  • Heldoppantoffels

   Al vele jaren valt te lezen dat de oorzaak wordt gezocht in de pesticiden en ontbladeringsmiddelen zoals Roundup. Echter hierover viel tot voor kort nooit iets te lezen in de zogenaamde mainstream media. Sterker, ik heb altijd de indruk gekregen dat bepaalde informatie bewust onderdrukt wordt, de macht van dergelijke bedrijven reikt tot diep in centra van politieke macht en de media.

   Voor een andere mooi voorbeeld hiervan valt te denken aan schadelijkheid van mobiele telefoons. Ach nee er was niets aan de hand, totaal niet schadelijk….uiteraard was dit vooral de conclusie van onderzoek met een budget van telefoonmaatschappijen. Objectiever onderzoek toonde hele andere uitkomsten, maar met die uitkomsten viel natuurlijk geen geld te verdienen. Tegenwoordig begint men in meerdere landen (eindelijk) in te zien dat de straling de kans op gezondheidsrisico’s aanzienlijk vergroot.

   Dezelfde discussie gaat al jaren over aspartaam. Nu verklaarde de EU onlangs dat er heus geen risico’s kleven aan gebruik van aspartaam, pas als je extreem veel gebruikt. Ik geloof er inmiddels niets meer van, al is het maar omdat men niet in de onderzoeken de optelling van ‘beetjes’ schadelijke elementen in onze omgeving meeneemt. (antibiotica in vlees en ander voedsel, E621, straling telefoons, genetische manipulaties van eten, slechte controle op kwaliteit van voedsel…)

   Ohja en asbest in brood kan natuurlijk helemaal geen kwaad…..Yeah right! Geld en bedrijven blijken belangrijker dan de gezondheid/welzijn van burgers.

   Ik weet niet wat wij er aan kunnen doen, maar het minste is wel om erover te communiceren.

   (in antwoord op Grietver)
   • Grietver

    Er zijn in de Westerse wereld twee grote kampen met belangen: Bedrijven die gedreven worden door geld en groenen/malthusianen/etc die worden gedreven door de ideologie dat er teveel mensen zijn. Beide kampen zijn te wantrouwen.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan