Als je een wintermug in huis hebt: graag opsturen

Sommige muggen overwinteren bij ons in huis en steken er 's nachts rustig op los. Als dat het geval is, en ook als hij/zij niet steekt, vraagt de Universiteit Wageningen om de mug te vangen en (gratis) op te sturen voor onderzoek naar Muggenradar, Laboratorium voor Entomologie, Antwoordnummer 118, 6700 VB, Wageningen (voor details zie Muggenradar). Mogelijk vindt de Universiteit Wageningen zo het 'tweelingzusje' van de gewone huissteekmug. Het tweelingzusje (Culex Pipiens Molestus) blijft actief in de winter maar belangrijker, ze kan virussen overdragen zoals het West-Nijlvirus. Aan het uiterlijk zie je het verschil niet tussen deze molestus en de gewone huissteekmug. Sinds er nieuwe DNA-analysetechnieken beschikbaar zijn kan het verschil wel worden aangetoond. Het vangen van een mug is notoir moeilijk maar gelukkig doet dat het muggenonderzoek geen kwaad: platgeslagen muggen zijn net zo welkom want ook die muggen kunnen gewoon worden onderzocht. De Universiteit Wageningen vraagt wel om binnen 3 dagen na het overlijden van de mug het dier in ontvangst te hebben gekregen in het lab. NB De Universiteit Wageningen vraagt ook andere muggenoverlast te melden

Bron(nen):   Vroege Vogels      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Heb inderdaad last van die rotbeesten, is dit een nieuwe trend of zo?

 2. AnTomaat

  Ik meende er ook een gezien te hebben in huis, ik ben er alert op nu.

 3. ilsemarianne

  Ik ben net lek gestoken door een mug!! Grote witte jeukende bultjes met rood erom heen. Ik zal haar proberen te vangen.

 4. Sander Rijswijk

  Ik heb een levende gevangen. Hoe verstuur je zo’n kreng ?

 5. Sissy

  Die van ons is opgestuurd! Eerst in een glas gevangen, over geplaatst in een boterhamzakje en toen in een steriel potje gedaan. Jeetje, dit is toch wel een van de raarste dingen die ik ooit heb gedaan haha een mug op de post doen! Waarschijnlijk was ze nog half levend toen ze aankwam in het laboratorium, best sneu vind ik hoor maar ben blij dat er onderzoeken naar zijn!

 6. Sjoerd

  O nee! wat vervelend, we kunnen onze muggenplaag niet meer melden. Wij hebben 365 dagen per jaar last van muggen. Deze winter dagelijks 30 muggen doodgeslagen (geen grap) Deze maand is het rustig met 10 muggen per dag. Kan iemand helpen/tips?

Reacties niet toegestaan