Medische mythes die mensen maar blijven geloven

In sommige mythes blijft men maar geloven, ook al zijn ze al vaak ontkracht. Dr Vreeman schreef het boek Don't Swallow Your Gum! over mythes en onwaarheden. Een greep: * Kou vatten - veel mensen geloven dat je ziek kunt worden van de kou, mede omdat 'kouvatten' 'kouvatten' heet. Maar in werkelijkheid ben je door kou niet vatbaarder voor virussen dan anders. Natuurlijk voelt een grieperig lichaam zich beter in een bedje binnen in huis, dan in de wind op het strand * We gebruiken maar 10% van onze hersenen - dit wordt al 100 jaar herhaald, maar wie een hersenscan maakt, ziet daar geen enorme slapende of ongebruikte gebieden. Volgens Vreeman willen mensen graag geloven dat we ons potentieel nog lang niet hebben bereikt * Na een hersenschudding mag je niet in slaap vallen - onzin, tenzij je echt een heel zware hersenschudding hebt waarbij coma op de loer ligt. In dat geval lig je op de intensive care. Bij alle 'gewone' hersenschuddingen hoef je echt niet wakker te blijven * Kauwgom blijft 7 jaar in je maag - onwaar. De mythe is ontstaan omdat kauwgom als 'onverteerbaar' te boek staat, wat het, net als veel andere dingen, ook is. En dus laten je darmen de kauwgom gewoon door en komt het al snel in het toilet terecht * Je moet 8 glazen water per dag drinken - dat is in de jaren '40 in de VS verkeerd begrepen. Het voedingsinstituut bedoelde: je moet 8 glazen aan vocht zien binnen te krijgen, door te drinken en te eten. In voedsel zit namelijk veel vocht * Je moet een tijd wachten met zwemmen na de lunch - Franse kinderen moeten zelfs zo'n 2 uur wachten, maar ook dit is helemaal niet waar. Eventuele krampen kunnen zich altijd voordoen; voor, na, tijdens het eten, of in, of uit het water Volg deze link voor meer mythes

Bron(nen):   Live Science      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Danielle

    Kou vatten kun je wel degelijk. Door de kou en de daardoor zakkende temperatuur vertragen allerlei processen in je lichaam waardoor vooral virussen je sneller kunnen infecteren.
    Ik denk dat hel wel even belangrijk is om te vermelden dat je wel regelmatig wakker gemaakt moet worden als je een hersenschudding hebt opgelopen. Door de klap kan er namelijk een gevaarlijke zwelling optreden, die snel gedetecteerd kan worden door de mate van helderheid van een persoon.
    Het is daarnaast ook wel verstandig om te wachten met sporten na het eten. Tijdens het sporten gaat er namelijk meer bloed naar je spieren en minder naar je verteringsstelsel. Je voedsel wordt hierdoor dus minder goed verteerd.

  2. iljavandam

    Een aantal van deze hardnekkige mythes zijn ook wetenschappelijk ontkracht op Kennislink: http://www.kennislink.nl/slideshows/medische-mythes

Reacties niet toegestaan