Zo ziet iemand er uit met een nieuw gezicht

Todd Nelson (37) overleefde drie jaar geleden een bomaanslag in Afghanistan, maar hield er wel derdegraads brandwonden, een gebroken schedel en een gebroken kaak aan over. Ook verloor hij zijn rechter oog en oor.

Dankzij het nieuwe programma ’Gezichtsreconstructies van soldaten’ krijgt nu beetje bij beetje een nieuw gezicht. Dokter Villalobos van het medisch centrum Wilford Hall in San Antonio gaf hem eerst een nieuw oor waarmee hij zelfs kan horen, zij het dat de geluiden wat gedempt zijn. Later krijgt hij een nieuw oog. De prothesen bestaan uit glas en siliconen en worden één voor één met de hand gemaakt op basis van driedimensionale beelden van MRI scans. 'Mensen weten echt niet dat het prothesen zijn. Zo geloofwaardig ziet het eruit', zegt Nelson, 'Mensen staren me ook niet meer zo aan.' Nelson moest wel twee jaar wachten op zijn nieuwe oor: eerst moest meerdere keren littekenweefsel worden verwijderd dat de titanium implantaten bedekte. 

Jaarlijks worden ongeveer 425 gewonde soldaten behandeld in het reconstructielab. 'Ons doel is om hen het beste van het beste te geven', zegt Villalobos, 'want als je gezicht aangetast is, verlies je een deel van je identiteit’. Als één oor ontbreekt, wordt meestal het goede oor nagemaakt. Ontbreken beide oren, dan wordt soms een familielid als voorbeeld genomen. Maar als iemand de oren van Clint Eastwood wil, dan kan dat net zo goed. 

Het Nieuwsblad toont meer foto’s, de New York Times biedt meer achtergrondinformatie.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad  The New York Times