Studenten schrijven als gekken over – met dank aan internet

Bijzonder nieuws van verschillende colleges en universiteiten waar The New York Times zijn oor te luister legde: alom worden studenten betrapt die lukraak dingen van internet overschrijven en het gekke is: ze zijn zich van geen kwaad bewust.

Als vroeger iemand op plagiaat werd betrapt had je altijd een bijzonder moment: de speurneus was trots op het feit dat hij iemand had betrapt, de dader keek schuldbewust voor zich uit. Hier was iemands reputatie te gronde gericht.

Snel terug naar 2010. De studenten die hele teksten van het web kopieren of gewoon lappen tekst van Wikipedia overnemen, vinden dat heel normaal. De kopij die ze aantroffen maakt immers deel uit van hun alledaagse universum en waarom zou je die teksten er niet even bijhalen? 

Internet heeft begrippen als plagiaat, originaliteit en intellectueel eigendom van hun oorspronkelijke betekenis ontdaan. Op het web is alles van iedereen en het is bovendien gratis. 

Zelf iets bedenken en het daarna ook nog helder opschrijven is iets moeilijks, probeer het maar eens. Gelukkig hebben we nu internet en hoeft die inspanning, wat menige student betreft, niet meer worden geleverd.

Bron(nen):   The New York Times