Schrijven en bewegen dankzij neusademhaling

Het locked-in-syndroom is een toestand waarbij bijna alle communicatiemogelijkheden wegvallen waardoor het lijkt alsof iemand in coma is. In feite is iemand bij volle bewustzijn, maar zit hij 'gevangen in zijn lichaam'.

In Israël is nu een systeem ontwikkeld waardoor mensen die aan dit syndroom lijden weer kunnen schrijven, bewegen en surfen op het web via hun neusademhaling. Het onderzoeksteam heeft 3 softwareprogramma's ontwikkeld waarmee iemand een computermuis, een rolstoel en een handschrift-interface kan aansturen. De resultaten van de eerste experimenten worden gepubliceerd in het tijdschrift PNAS

Het systeem bestaat uit twee kleine buisjes die in de neus worden geplaatst . Deze meten luchtdrukverschillen in de neusgaten. Het systeem kan een onderscheid maken tussen inademen (blok A) en uitademen (blok B). Het is verbonden met een interface die combinaties van deze twee blokken (AA, BB, AB en BA) registreert. Het softwarepakket voor het besturen van de rolstoel zorgt  er dan bv. voor dat verschillende commando's gegeven worden:  'vooruit' (BB), 'achteruit' (AA), 'rechts' (AB) en 'links' (BA). Nu kunnen mensen, wiens armen en benen al vele jaren verlamd waren, de software gebruiken om een computer te besturen, te surfen op het internet en zelfstandig e-mails te versturen. 

Het nieuwe systeem biedt ook meer mogelijkheden dan 'eye tracking', het knipperen met de oogleden, zoals te zien was in de film 'The Diving Bell en de Butterfly' (foto). Met eye tracking kan iemand letters uit het alfabet dicteren, maar dat vereist de aanwezigheid van een tweede persoon en een goede beheersing van het ooglid. Bovendien is het nieuwe apparaat helemaal niet duur: als het in massaproductie wordt genomen, zal het naar verwachting niet meer dan 10 tot 20 euro kosten.

Bron(nen):   Le Figaro