Baby zonder speelgoed later angstige peuter

Kinderen die als baby geen speelgoed hebben dat bij hun leeftijd past, hebben als peuter meer kans op emotionele problemen. Dat ontdekte psycholoog Jolien Rijlaarsdam van Erasmus MC op basis van observaties die bij gezinnen thuis werden uitgevoerd binnen het grootschalig bevolkingsonderzoek Generation R. Zij promoveert op woensdag 22 januari op haar onderzoek. Voor de studie werden baby’s van gemiddeld 3 maanden oud thuis bezocht. Tijdens het bezoek werd geobserveerd of ze een eigen plekje hadden, zoals een box of deken. Ook werd bekeken in hoeverre een knuffel, een rammelaar en speelgoed met geluid bij de baby in de buurt lagen om ermee te spelen. Spelen met speelgoed stimuleert kinderen tot onderzoeken en interactie met anderen. Toen de kinderen 1,5 en 3 jaar oud waren, vulden de ouders vragenlijsten in over de emoties en gedragingen van hun kinderen. Baby's die in hun eerste levensmaanden geen speelgoed hadden dat bij hun leeftijd paste, hadden op zowel 1,5-jarige leeftijd als op 3-jarige leeftijd meer emotionele problemen. 'Deze peuters waren angstiger, meer teruggetrokken of somberder dan leeftijdsgenootjes die dit speelgoed als baby wel binnen handbereik hadden', aldus Rijlaarsdam.

Bron(nen):   Erasmus MC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  Onderzoek gesponsord door Toys’R’Us?

  • Pie-O-My

   Het gaat inderdaad weer eens nergens over.
   Maar ja, er moet blijkbaar weer eentje promoveren.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
   • Bart_van_Oerle

    Ja, want hoe deden ze dat in de oertijd dan zonder Fischer-Price?

    (in antwoord op Pie-O-My)
    • marianne martens

     Met aarde en afgevallen takjes spelen, gebeurt nog steeds in andere Werelddelen of zouden ze in Klassiek Perzië al meccano hebben gehad? Vas welt?

     (in antwoord op Bart_van_Oerle)
 2. Cornelis Berend

  Je zou bijna denken dat een beetje “angstiger, meer teruggetrokken of somberder” meer bij het leven hoort. Als een ononderbroken stroom speelgoed – dat bij de leeftijd past – er voor gaat zorgen dat je je met een sissende koptelefoon, of luid telefonerend over niets, onder de medemens mag begeven, is het bewijs al bijna geleverd. Wetenschap van de koude grond: Teruggetrokken wordt nog eens een verdienste!

 3. Leon Swinkels

  Hieronder maakt Bart van Oerle een mooi punt, in de oertijd was er waarschijnlijk ook geen passend speelgoed. Tot veel later ( zeg tot de laatste 90 jaren ) zullen de meeste kinderen in relatieve armoede zijn opgegroeid.

  Ik verwacht niet dat we hele generaties kinderen die teruggetrokken en somber waren hebben gezien, dus de conclusie van het onderzoek lijkt me vreemd.

  Zou het mogelijk zijn dat een externe factor ( welvaart ouders, betrokkenheid ouders/omgeving, iets anders? ) zowel veroorzaakt dat de kinderen niet het bedoelde speelgoed hadden EN angstiger werden op latere leeftijd?

  Ik verwacht eerlijk gezegd ( en vrij eigenwijs ) dat dit een typisch geval correlatie vs causaliteit is.

Reacties niet toegestaan