Hoe je kruidenrekje een beroerte kan voorkomen

Wetenschap
donderdag, 12 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kurkuma, geelwortel of koenjit is familie van de gemberplant. De gemalen wortel wordt in de Oosterse keuken veelvuldig gebruikt om smaak en kleur te geven aan bv. rijst en curries. Het goudgele poeder is ook een vast ingrediënt van kerrie.
Eerder al werd beweerd dat het zou helpen tegen maagklachten, galstenen en zelfs bepaalde vormen van kanker, maar deze claims werden niet systematisch onderzocht. Aan de Universiteit van Arizona wordt nu bestudeerd wat het effect van kurkuma is bij beroertes. Een beroerte komt op de derde plaats van de meest voorkomende doodsoorzaken, zowel in de USA als in Nederland, en kan leiden tot blijvende hersenschade, verlamming en invaliditeit.

Het onderzoek wordt geleid door Dr. Janet Funk en Prof. Dr. Leslie Ritter. In 2006 toonde Funk al aan dat kurkuma een ontstekingsremmende werking heeft, met name bij reumatoïde artritis. Sindsdien heeft ze vastgesteld dat kurkuma ook in staat is om ontstekingen in bloedvaten te onderdrukken. Ritter onderzocht hoe witte bloedcellen ongewenste ontstekingen veroorzaken na een beroerte. De enige medicijnen die nu gebruikt worden, de zogenaamde thrombolytica, lossen bloedstolsels op in de hersenen, maar daardoor kan de onsteking zich nog makkelijker verspreiden in de bloedvaten en meer complicaties veroorzaken. Funk en Ritter hebben aangetoond dat kurkuma dit proces tot stilstand brengt, de bloedvaten beschermt en ontstekingen vermindert. De volgende stap is een onderzoek naar de werking van kurkuma bij patiënten met diabetes, omdat zij meer kans hebben op beroertes en ernstige complicaties.