Jeugdtrauma kan 15 jaar van je leven kosten

Mensen die als kind meerdere nare dingen meemaakten hebben een 7 tot 15 jaar kortere levensverwachting. Traumatische ervaringen, zoals het verliezen van een ouder, het slachtoffer zijn van misbruik of verwaarlozing en het getuige zijn van herhaaldelijk huishoudelijk geweld, kunnen leiden tot ontstekingen en een versnelde celveroudering. Dat blijkt uit onderzoek van de Ohio State University College of Medicine.

Ongeveer een derde van de ruim 130 proefpersonen was als kind het slachtoffer geweest van fysiek, emotioneel of seksueel misbruik. Iets minder dan de helft (44%) zei nooit iets ernstigs te hebben meegemaakt; 33% was het slachtoffer van één, en 24% van meerdere negatieve gebeurtenissen in hun jeugd.

Er werden ook allerlei biologische gegevens verzameld over de mate van stress, ontstekingen en celveroudering, zoals telomeren. Dat laatste zijn uiteinden van DNA-strengen die in de loop van het leven korter worden. Als de telomeer zo kort is dat hij niet meer kan delen, zal de cel zich niet meer vernieuwen en kan het lichaam zich niet meer wapenen tegen ziekten, veroudering en uiteindelijk de dood. Mensen die in hun jeugd meerdere traumatische ervaringen hadden meegemaakt, hadden kortere telomeren en vertoonden meer tekenen van ontsteking. Op de duur kan dit leiden tot hart- en vaatziekten, osteoporose, arthritis, ouderdomsdiabetes en verschillende vormen van kanker.

Bron(nen):   USA Today