Hoe Griekse standbeelden er werkelijk uitzagen

Dat Griekse standbeelden vroeger niet zo saai en grijs waren als nu was al bekend. Met een nieuwe techniek is het nu gelukt om een indruk te geven van de felle kleuren die deze standbeelden werkelijk hadden. Op het eerste gezicht is er niets meer over van de verf op de standbeelden na duizenden jaren van wind, regen en zanderosie. Maar toch bevatten de oppervlakten van deze standbeelden aanwijzingen hoe ze er eeuwen geleden uitzagen.
Niet alle soorten verf vergaan even snel. Door een speciale infrarode lamp zo te richten dat de lichtstralen bijna parallel aan het oppervlak van het standbeeld lopen, is te zien dat sommige stukken van het steen hoger liggen zijn dan andere stukken, afhankelijk van welke verf daar heeft gezeten. 
Het is moeilijk om precies de juiste kleur vast te stellen, maar ook hier kan infrarood licht helpen. Materialen waarvan de kleurstoffen gemaakt zijn hebben dikwijls sporen achtergelaten op het standbeeld. Verschillende materialen absorberen licht van verschillende frequenties. De kleur van de verf is bij benadering redelijk vast te stellen met deze technieken.

Bron(nen):   io9