Geen hartziekte? Dan werken cholesterolverlagers niet levensverlengend

Onderzoeken naar de werking van cholesterolverlagende medicijnen volgen elkaar aan de lopende band op. Nu weer staan de bevindingen van Britse en Nederlandse onderzoekers in de Archives of Internal Medicine.

De conclusie van de onderzoekers: cholesterolverlagende medicijnen (statines) werken niet levensverlengend bij groepen mensen die geen hartziekten hebben.
Statines zijn wel levensverlengend voor mensen mét een hartziekte, bijvoorbeeld voor mensen die een hartaanval hebben overleefd.
Statines zijn er voor om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, waardoor het risico op hartaanvallen en beroertes vermindert. Maar of het gebruik een levensverlengend effect heeft bij mensen die nog geen duidelijke hartziektes hebben, is omstreden.
Wat betekent de uitkomst van het nu gepubliceerde onderzoek? Veel statineslikkers zullen nooit een merkbaar effect van soms jarenlang gebruik van dit medicijn hebben.  Maar het is de vraag of die mensen hun cholesterolverlagers wel kunnen laten staan.

Voor de nu gepubliceerde resultaten veegden de auteurs de databases van elf eerdere onderzoeken bij elkaar. Deze meta-analyse is uitgevoerd met de gegevens van ruim 65.000 mensen, waarvan een deel een aantal jaren statines slikte en een ander deel een placebo. De sterfte onder de statinegebruikers was 9 procent lager, maar die uitkomst kan nog toeval zijn.

Bron(nen):   Archives of Internal Medicine  De Standaard