Misvattingen over het heelal die iedereen maar blijft geloven

De populaire site Astroblogs spijkert ons even bij: 1. Meteorieten zijn heet - er ploft er eentje in je tuin waarna je een paar uur rustig afwacht tot ie afgekoeld is. Onzin, al hebben meteorieten in rampenfilms een brandende staart en komt er rook uit de verschroeide krater. In werkelijkheid komen ze uit een temperatuur van 200 graden onder nul. De paar minuten die nodig zijn om door de dampkring heen te komen maakt ze hooguit lauw. De 'brandende staart' is samengeperste lucht die de meteoriet nauwelijks verwarmt 2. Mensen exploderen in de ruimte - zonder pak ontplof je of je wordt binnenstebuiten gekeerd. Onwaar. Je lichaam kan het nog enige tijd volhouden zonder ruimtepak en dat komt door je huid en je bloedsomloop die de druk een beetje aankunnen. Ondanks zuurstoffles en duikbril zullen uiteraard je longen wel langzaam gaan inklappen net als bij duikers die te snel naar boven gaan. 3. 'De donkere kant van de maan' - maar die bestaat niet. De maan wijst inderdaad wel altijd met dezelfde kant naar de aarde, maar niet naar de zon. Ook al zien wij die kant niet, er valt precies evenveel zonlicht op als op 'onze kant' 4. Er zijn dodelijke planetoïdengordels - Han Solo komt maar met moeite door een heel veld vol planetoïden in The Empire strikes Back en inderdaad zijn er heel veel planetoïden, alleen zit er heel veel afstand tussen. Astroblogs rekent uit dat de kans op een botsing 1 op een miljard is als je door zo'n gordel heen zou navigeren omdat planetoïden ieder ongeveer 650.000 kilometer ruimte hebben 5. De zon is geel - en ieder kind zou de zon zo tekenen, maar in werkelijkheid is de zon wit. De dampkring breekt het zonlicht voor ons op zo'n manier dat ie geel lijkt. En alle foto's die ruimtesondes maken zijn in zwart-wit! Alle kleuren worden later toegevoegd

Bron(nen):   Astroblogs      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  erg leuk om te weten

 2. kletsmajoor

  Wat er bedoeld wordt met “zullen uiteraard je longen wel langzaam gaan inklappen net als bij duikers die te snel naar boven gaan” begrijp ik niet. Je krijgt wel caisson-ziekte (belletjes in je bloed) omdat de druk op je lichaam wegvalt maar dat betekend niet dat je longen letterlijk inklappen. Zeker niet zolang je nog aan een zuurstoffles zit want die brengt overdruk in je longen.

 3. Heldoppantoffels

  6 wij zijn het enig intelligente leven in dit heelal.
  Inmiddels begint duidelijk te worden dat de kans op ander intelligent leven in dit heelal vrijwel zeker is. Dat andere leven bereiken is een heel ander verhaal.

Reacties niet toegestaan