In hele zinnen tegen je baby praten is veel beter voor de taalontwikkeling

De neiging om in korte zinnen of weinig tegen je baby te praten is bij sommige mensen groot. 'De baby begrijpt het toch nog niet'. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat uitgebreid tegen kinderen praten én in lange zinnen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. In plaats van 'hier is een sinaasappel' kun je beter zeggen 'laten we de sinaasappel in het kommetje doen bij de banaan en de druiven'. Het gaat om rijke taal met een grote woordvariëteit en correcte grammatica. De baby's leren vooral door de context. Ook al begrijpen ze het nog niet, ze profiteren er wel van. Een kind dat het woord 'kat' begrijpt, zal bijvoorbeeld baat hebben bij de zin 'de kat zit op de bank', omdat hij al deducerend zo kan leren wat 'de bank' dan precies is. Het verschil tussen baby's waartegen veel gepraat wordt (tegen de 12.000 woorden per dag) en baby's waarbij dat niet zo is (ongeveer 670 woorden per dag), is zichtbaar vanaf ongeveer 18 maanden. De taalachterstand die de baby's dan al hebben, is niet meer in te halen en komt vooral voor bij de lager opgeleide gezinnen met lagere inkomens, volgens de onderzoekers van Standford University. Wat vervolgens wéér leidt tot lagere inkomens en opleiding. "Je ontwikkelt intelligentie door middel van taal." Hoe eerder volwassen taalgebruik, hoe beter.

Bron(nen):   Abc News      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. *Yahtzee*

  Dit is niet iets nieuws. Dit werkt al jaren prima.

 2. Kopje thee

  Met huisdieren werkt het tot op zekere hoogte ook: ik steek al jaren hele betogen af tegen mijn hond en hij kijkt steeds verstandiger uit zijn ogen. Zegt tot op heden echter weinig terug. Ook dat is verstandig.

 3. Bart_van_Oerle

  ‘De baby begrijpt het toch nog niet’

  Dat de baby nog niet terug kan praten, wil niet zeggen dat hij het niet begrijpt.
  Baby’s begrijpen juist al heel veel en daarom kan je ook al heel vroeg met de opvoeding beginnen, door gewoon te vertellen hoe dingen gaan en wat je wel en niet kan/mag doen.
  Baby’s moeten uiteindelijk toch volwassen worden, dus waarom niet meteen al beginnen? En daarbij, beter te vroeg beginnen met uitleggen hoe de dingen in elkaar zitten, dan te laat, op die manier mis je nooit het punt waarop de baby het gaat begrijpen, als ‘ie het dan toch niet meteen al begrijpt.

 4. Dead Silence

  Nu snap ik waarom er zoveel debielen zijn op straat.

Reacties niet toegestaan