Seksueel getinte taal en beelden doen tijd vliegen

De beleving van de tijd is zeer variabel. Soms lijkt de tijd stil te staan en soms vliegt hij voorbij. Uit onderzoek is gebleken dat mensen onderschatten hoe lang seksueel getinte woorden op een computerscherm verschijnen. Voorgelezen passages over seks lijken sneller voorbij te gaan dan passages uit een leerboek. En de tijd dat je erotische beelden ziet wordt onderschat, terwijl de tijd dat je onaangename beelden, zoals open wonden, ziet overschat wordt.

De meeste onderzoekers gaan ervan uit dat we zoiets als een biologische klok hebben en dat we de tijd beoordelen naargelang het tikken van die klok. Volgens psycholoog Jason Tipples van de University of Hull bepalen twee factoren hoe mensen de tijd beoordelen. De eerste factor is de fysiologische arousal. Met 'arousal' wordt bedoeld: een verhoogde activiteit van het autonome zenuwstelsel, de mate van fysieke opwinding, de staat van paraatheid. Bij een hoge arousal tikt de biologische klok sneller. De tijd lijkt dan ook sneller te gaan.

De tweede factor is waar je je aandacht op richt. Als seksueel getinte beelden en/of woorden je aandacht afleiden, dan ben je je minder bewust van het tikken van je biologische klok. Bij een saai onderwerp ben je je meer bewust van het tikken van de klok en hoe langzaam dat gaat. Nare beelden zorgen voor een sterke arousal, maar ze zijn niet aangenaam en daarom wil je daar zo min mogelijk aandacht aan schenken. Daarom lijkt de tijd dan langer te duren.

Dat verklaart dus waarom een maandagochtend op kantoor zo tergend lang kan duren, terwijl de dingen waar we intens van genieten razendsnel voorbij gaan.

Bron(nen):   Psychology Today