SOA-test via je mobiele telefoon

Binnenkort komt er in Engeland een test op de markt waarmee je via een mobiele telefoon of computer kunt testen of je een SOA hebt. Een druppel urine of speeksel op een chip met de grootte van een USB chip is voldoende. De chip wordt aangesloten op de mobiele telefoon of computer en na een paar minuten is bekend of je een SOA hebt, en zo ja welke. De test vertelt je dan ook nog waar je terecht kunt voor de behandeling.

Het lijkt simpel, maar het is een mooi staaltje van nanotechnologie en microfluidica. In feite zijn het miniatuur-laboratoria. Verschillende organisaties, waaronder de Medical Research Council, hebben £ 4 miljoen bij elkaar gebracht om de technologie te ontwikkelen. Artsen en beleidsmakers hopen dat zo het aantal SOA's, vooral bij jonge mensen, zal verminderen. Vorig jaar bereikte het aantal nieuwe SOA's in de UK een recordaantal: 482.696. Twee derde van de vrouwen die een nieuwe SOA kreeg, was jonger dan 25. Bij mannen was dit meer dan de helft.

Men wil de nieuwe test - net als condooms - voor 50p of £1 per stuk te koop aanbieden in automaten in uitgaansgelegenheden, supermarkten en apotheken. 

Bron(nen):   The Guardian