‘Amerikanen’ in Europa lang voor ontdekking van Amerika

In 1492 nam Christoffel Columbus een aantal Indianen mee naar Spanje, niet wetende dat dit niet de eerste 'native Americans' waren die voet aan wal zetten in Europa. Op grond van een genetisch onderzoek van IJslandse families concluderen onderzoekers nu dat de eerste natives er al 500 jaar eerder waren.

Sinds de komst van de Vikingen rond het jaar 1000 leefden de IJslanders geIsoleerd van de rest van de wereld. Daarom is het in genetisch opzicht een zeer homogene populatie. In het zuiden van IJsland wonen nu nog ongeveer 80 mensen met een type DNA, dat alleen voorkomt bij Indianen en Aziaten. Dit DNA kon worden herleid naar gemeenschappelijke voorouders in 1710. Het is dus bijna onmogelijk dat er tussen 1000 en 1710 vreemd DNA 'ingeslopen' is. De meest plausibele verklaring is dan ook dat de Vikingen minstens één Indiaanse vrouw meenamen naar IJsland. Het was een vrouw, omdat dit DNA alleen bij vrouwen voorkomt. En het waren geen Aziaten, omdat er voor de 18e eeuw geen Aziatische genen voorkwamen in IJsland.

De nieuwe inzichten komen overeen met Noorse en IJslandse sagen, waarin wordt gesproken over Vinland dat vermoedelijk in New England en oostelijk Canada lag. Archeologen hebben inderdaad een Vikingnederzetting gevonden in L'Anse aux Meadows op Newfoundland, die uit de 11e eeuw stamt.


Bron(nen):   The Guardian