Hoe je je gedraagt in coronatijd is genetisch bepaald

De een hield zich aan de coronaregels, de ander nam het niet zo nauw. Sommigen leden nauwelijks onder de crisis, terwijl anderen zich stukken ongelukkiger voelden. Die verschillen zijn deels genetisch bepaald, vertelt Lude Franke, hoogleraar functionele genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), in NRC.

Samen met anderen onderzocht hij het verband tussen genen en de manier waarop mensen zich gedroegen in coronatijd. Zo hielden mensen die geneigd zijn meer risico te nemen zich vaak minder aan de coronaregels. "Denk aan mensen die roken, wat vaker te veel drinken of geregeld boetes krijgen voor te hard rijden”, zegt Franke.

Mensen met genen die samenhangen met neurotisch gedrag waren juist bezorgd over de kans dat zijzelf of hun naasten ziek zouden worden. Ze maken zich ook meer zorgen over hun financiën en over bijwerkingen van vaccins. "Dat is dus deels genetisch van aard. Mensen die iets neurotischer zijn, geven bijvoorbeeld vaker aan dat ze gefrustreerd zijn dat anderen zich niet aan maatregelen houden”, zegt Franke.

Tevreden
De onderzoekers keken ook naar hoe gelukkig mensen waren tijdens de pandemie. In de zomer na de eerste golf ging het cijfer dat mensen aan hun leven geven omhoog. Het daalde nadat de maatregelen in de tweede golf weer werden ingevoerd. Maar er was een verschil: bij mensen die van nature tevreden zijn met hun leven bleven de rapportcijfers hoger dan bij mensen die ontevredener zijn. "Iedereen kreeg er op een gegeven moment tabak van, maar de een kon er beter mee omgaan dan de ander”, zegt Franke. "Ik vind het enigszins troostrijk, dat je daar blijkbaar deels niets aan kan doen.”

Bron(nen):   NRC