Hoeveel mensen ken jij? Dit is het gemiddelde

Je kent vermoedelijk meer mensen dan je denkt. Onderzoekers hebben uitgezocht hoeveel precies en komen uit op gemiddeld 540. Het gaat om mensen die jij bij naam kent en die jouw naam kennen.

Onderzoekers Beate Volker en Rense Corten vroegen 1247 Nederlanders dingen als: ken je iemand met een scooter? En: ken je iemand die veganistisch eet? Ook kregen ze een aantal voornamen te zien en moesten ze aangeven of ze iemand kenden met die naam. Ze combineerden de antwoorden en lieten er een wiskundig model op los.

Conclusie: een mens kent gemiddeld 540 anderen. "Je zou die persoon kunnen aanspreken om een praatje te maken, maar het is niet per se iemand die je vaak ziet", vertelt Beate Volker, hoogleraar sociologie en sociale netwerken aan de Universiteit Utrecht, aan EditieNL.

De verschillen zijn wel erg groot tussen mensen benadrukt Volker. "Het verschil tussen een kassamedewerker of ict'er is immens groot als het om menselijk contact gaat. Er zijn altijd mensen die zelfs meer dan tienduizend kennissen hebben. Het is een heel scheve verdeling. We weten wel dat er meer mensen boven die 540 zitten, dan eronder."

Bron(nen):   RTL Nieuws