De aarde warmt al jaren niet meer op

Een jaar geleden, in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen, waarschuwde gezaghebbende Britse meteorologische dienst MetOffice dat 2010 het warmste jaar sinds de metingen begonnen zou worden, 0,58 graden boven het gemiddelde van de periode 1961-2009. Met meedere winterse perioden en een kwakkeldende zomer lijkt 2010 in Groot Brittanië echter eerder het koudste jaar sinds 1996 te worden. Maar mondiaal, houdt de dienst vol, zal 2010 nog altijd het warmste jaar worden sinds de metingen begonnen.
Volgens The Daily Mail klopt er iets niet helemaal in deze twee beweringen van het MetOffice. Volgens het IPCC zal de aarde gedurende de 21ste eeuw tussen de 2 en 6 graden warmer worden, met alle catastrofale gevolgen van dien. Een simpel rekensommetje leert dan dat de temperatuur elke 10 jaar tussen de 0.2 en 0.6 graden moet stijgen.
Gelukkig gebeurt dat helemaal niet. De data op de eigen website van het MetOffice toont aan dat de globale temperatuur een plat verloop heeft. De temperatuur gaat dan weer omhoog en dan weer omlaag, maar is er geen enkele aanwijzing voor een trend die de beweringen van het IPCC of het MetOffice kan staven. Zelf stelde het MetOffice zijn voorspelling voor de gemiddelde temperatuur van 2010 bij van 14.58 graden van vorig jaar naar 14.52 graden nu. Dat lijkt niet veel, maar wanneer je er rekening mee houdt dat de gemiddelde wereldtemperatuur sinds 1850 maar 0,8 graden is gestegen, is het wel degelijk een belangrijk verschil.
Met uitzondering van 1998, toen El Nino voor de nodige piek in temperatuur zorgde, verandert er bijna niets in de grafieken. Niet alleen de laatse jaren niet, de afgelopen 15 jaar staat de opwarming al stil. En dat is toch merkwaardig, omdat opkomende landen als China en India juist de laatste 15 jaar begonnen zijn met massaal CO2 uit te stoten. Elk verband lijkt zoek.

Bron(nen):   Daily Mail