De biologische klok tikt ook voor mannen: oudere vaders, meer risico’s

Mannen die kinderen willen, moeten net als vrouwen opschieten en met hun leeftijd rekening houden. Dit was al bekend maar is nu bevestigd door nieuw onderzoek. Het risico op psychiatrische aandoeningen is veel groter dan eerst gedacht. De onderzoekers keken naar de gezondheidsgegevens van iedereen die tussen 1973 en 2001 geboren werd in Zweden. Dit waren 2.6 miljoen kinderen. Daarna werd er gekeken naar het risico op psychische problemen bij kinderen van jonge en oudere vaders. In het onderzoek werden broertjes en zusjes ook meegenomen. De uitkomst was dat vergeleken met kinderen van vaders van 20 tot 24 jaar oud, de kinderen van 45+-vaders 3,5 keer meer kans op autisme, 13 keer meer kans op ADHD en 24 keer meer kans op een bipolaire stoornis hadden. Ze hadden ook meer kans op een psychose, op zelfmoordpogingen, verslaving en slechte cijfers. Volgens hoofdonderzoeker Brian D'Onofrio moeten artsen koppels wijzen op de risico's. "De risico's op deze aandoeningen zijn groter dan in eerdere schattingen." Eerder werd vooral onderzoek gedaan naar de leeftijd van moeders, die bij geboorte alle eitjes al in haar lichaam heeft. Mannen produceren hun hele leven sperma en hoe ouder de man, hoe groter de kans dat de spermatozoïden genetische mutaties zijn ondergaan. Dit beïnvloedt de man zelf niet, maar wel zijn nakomelingen. Een man van 36 zou ongeveer 2 keer zoveel nieuwe mutaties doorgeven dan een 20-jarige man. Een man van 50 ongeveer 4 keer zoveel.

Bron(nen):   Live Science      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  De kans blijft verwaarloosbaar klein. Niks van aantrekken, dus.

  • Solonechope

   Precies, weer zo’n belachelijke hype van mainstream journaille die zoals te doen gebruikelijk statistisch significant onbegrip van statistiek tentoon spreiden.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. Buck Danny

  Had Rob de Nijs dit maar eerder geweten.

 3. Pim

  Ik lees alleen maar dat de kans zus en zoveel groter is, maar nergens wat de absolute kans is. Iemand die dat wel ergens tegengekomen is?

Reacties niet toegestaan