Becel en linolzuur helpen niet (maar de Nederlandse journalistiek is te druk met Lucassen en Frank de Boer)

Toegegeven, zonder Foodlog, een blog over voedingswetenschap, had Welingelichte Kringen het ook niet geweten. Niet goed opgelet in de buitenlandse pers. Want The Sunday Times bijvoorbeeld had er vorige week een groot stuk over: de heilzame werking van plantaardige olie in het algemeen en linolzuur in het bijzonder zou wel eens kunnen berusten op een misverstand.
Je zou het kunnen lezen in een recente uitgave van de Journal of Nutrition maar, zoals gezegd, ook gewoon in de algemene Engelstalige pers.
The Sunday Times: "Plantaardige olie heeft inderdaad positieve effecten voor de hoogte van het cholestrol in het bloed. Maar intussen is uit studies gebleken dat de negatieve effecten op het hart groot zijn en mogelijk groter dan de positieve."
Steeds méér Omega 6 is dus niet gezond. Of het ook ongezond is weten we nog niet, al zijn er aanwijzingen dat je er mogelijk geen hart- en vaatziekten mee vermijdt maar juist van krijgt.
Na alle aandacht in de media van de afgelopen jaren en nu het halve land aan de Becel is, lijkt dat toch een berichtje waard.
Zie voor meer informatie Foodlog, The Sunday Times of het hele rapport van de Amerikaanse National Institute of Health.
Want van dit hoogstaande instituut is de kennis afkomstig: 'Becel is slecht voor je hart en bloedvaten'.

Bron(nen):   Jornal of Nutrition  Foodlog  Sunday Times