Waarom we namen meestal niet onthouden

In de video leggen een aantal onderzoekers van het Ierse Trinity College uit hoe de hersenen gebeurtenissen verwerken, herinneringen aanmaken en hoe je het geheugen kan stimuleren. Hieronder wordt alles op een rijtje gezet. Om herinneringen te maken, ondergaat ons brein een heel proces. De eerste fase is het coderen (encoding) van gebeurtenissen, tijdens het coderen worden gebeurtenissen bewust geregistreerd. Deze essentiële stap wordt vaak overslagen op het moment dat iemand zich voorstelt en je voor het eerst zijn of haar naam te horen krijgt. Dit heeft in de meeste gevallen niets met een slecht geheugen te maken, maar komt door een gebrek aan aandacht. Hierdoor pikt je brein de naam niet op en krijgt deze ook niet de kans om de gebeurtenis te registeren. De tweede fase is het versterken (consolidation) van herinneringen, door ze als het ware stevig aan elkaar vast te lijmen. De laatste fase is het ophalen (retrieval) van herinneringen. Door dezelfde gebeurtenis steeds opnieuw te herinneren, wordt de neurale verbinding met die herinnering steeds sterker. Waardoor je brein deze herinnering steeds makkelijker en sneller kan bereiken. Daarnaast kun je zelf ook wat doen om je geheugen te verbeteren. Naast het actief ophalen van herinneringen helpen een regelmatig slaappatroon, een evenwichtige voeding, voldoende lichaamsbeweging en bewust blijven leren ook enorm.  

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. mission555

    oh wat schattig.. ik ben ECHT niet geïnteresseerd in mijn medemens.. dat blijkt dan maar weer uit zo’n ‘waarheid’. Ik plaats bekende personen achter de nieuw te onthouden relatie.. ik gebruik hun naam dat het een lust is.. en tóch popt altijd net die foute naam eruit.. die OH nee! Van de ex.. van de concurrent.. you name.. alles gaat voor de juiste naam.
    Ik denk associatief.. ik ben bang dat mijn probleem daarin schuil gaat. Vertrouw erop dat je de verkeerde naam gebruikt en hop je hebt zo maar een aanknopingspunt voor een fijn gesprek!
    Ontspan.. haal adem en ont-moet. 😉

  2. Lex Hupe

    “neutraal” vervang dat even door “neuraal” is belangrijk in de context van het verhaal

Reacties niet toegestaan