Vitaminepillen schadelijk voor de gezondheid

Het is weer winter en de reclame wil ons doen geloven dat we extra weerstand moeten opbouwen. Een vitamine C tabletje dan maar? Of voor de zekerheid toch maar alles van A tot Zink?

Volgens de Engelse consumentenbond Which? is dat niet alleen geldversilling. Het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Which? bezocht in oktober de belangrijkste supermarkten, drogisterijen en kleinere reformzaken in Londen en vond talloze voorbeelden van niet gefundeerde claims. Veel producten zijn gelabeld met misleidende of ontoereikende informatie. De onderzoekers vonden ook producten met een hoge dosering van vitamine B6 en bèta-caroteen, zonder de waarschuwing dat het overschrijden van de dagelijks aanbevolen dosis schadelijk kan zijn.

Daarnaast werd nog een online enquête uitgevoerd bij 1263 mensen, die voedingssupplementen gebruiken. Een derde daarvan wist niet dat een teveel van bepaalde vitamines en mineralen schadelijk kan zijn.

Which? vraagt nu de Europese Commissie om de kwestie aan te pakken. Ze willen dat die een lijst maakt met gefundeerde en ongefundeerde claims, zodat de consument weet welke informatie betrouwbaar is en welke niet.

Bron(nen):   The Independent