$35.000 voor de beste planetoïde-jagers

Vanaf volgende week kun je meedoen met een wedstrijd door NASA, de Asteroid Grand Challenge. NASA ‘moet’ wel, want tot nog toe kan NASA maar 1% van de planetoïden in ons zonnestelsel in kaart brengen.

Planetoïden die heel dicht bij de aarde komen, aardscheerders, moeten uiteraard op tijd opgespoord worden (al zijn de mogelijkheden om het ding vervolgens te ontwijken nog beperkt). Telescopen op aarde zien maar 1% en zoekprojecten als Catalina Sky Survey leveren wel enorme hoeveelheden gegevens, maar behoeven betere software om de gegevens te interpreteren.

NASA zoekt dus mensen die een computer-algoritme kunnen schrijven. De wedstrijd Asteroid Grand Challenge begint maandag 17 maart en duurt nog tot augustus. De winnende verbetering moet zorgen voor een toename in detectie van planetoïden, een vermindering van het aantal valse meldingen, het negeren van fouten in de data en het algoritme moet op alle computers werken.

In de afgelopen tijd zijn er meerdere keren geweest dat een (kleine) planetoïde pas werd ontdekt toen de hij de dampkring bijna in ging. Wel fijn eigenlijk dat zo’n brokstuk daarna verbrandt. Hoewel NASA ook voordelen ziet in een brokstuk dat wél op aarde neerstort: een analyse van het materiaal kan weer tot mooie ontdekkingen leiden.

 

Bron(nen):   Astroblogs