Waarom getrouwde mannen aardiger zijn en alle aardige mannen getrouwd

Getrouwde mannen zijn aardiger dan ongetrouwde. Getrouwde mannen zijn minder asociaal, minder crimineel en agressief, en ze liegen minder. Dat is al langer bekend, maar komt dat omdat vrouwen niet met asociale mannen willen trouwen of omdat mannen tijdens hun huwelijk 'heropgevoed' worden?

Uit recent onderzoek blijkt dat mannen met weinig negatieve eigenschappen eerder trouwen, maar het huwelijk houdt hen ook op het rechte pad. De weinige negatieve eigenschappen die ze hebben, verminderden nog verder na de trouwerij.

De onderzoekers volgden 289 paren van mannelijke tweelingen vanaf hun 17e tot hun 29e. Meer dan de helft van de tweelingen waren identiek, wat betekent dat zowel hun genen deelden als het gezin waarin ze opgroeiden. De mannen die trouwden in deze periode (60%) waren minder asociaal op hun 17e en 20e. Maar als de ene getrouwd was en de andere niet, vertoonde de getrouwde meer sociaal gedrag dan de single tweelingbroer. Omdat ze hun genen en leefomgeving als kind delen, ziet het er naar uit dat het huwelijk hen geholpen heeft om slecht gedrag af te leren. Beide factoren spelen dus een rol: asociale mannen trouwen minder en als mannen eenmaal getrouwd zijn, worden ze minder asociaal.

Het is niet helemaal duidelijk waarom mannen zich beter gaan gedragen na het huwelijk. Getrouwde mannen brengen meer tijd door met hun vrouw (en kinderen) dan met hun vrienden en slecht gedrag, zoals criminaliteit en overmatig veel drinken, zijn meer iets voor mannen in een groep. Bovendien hebben getrouwde mannen meer te verliezen. Ze zijn bang te dalen in de achting van hun vrouw en als het tot een scheiding komt, dreigen ze eerder hun kinderen en hun sociale status te verliezen.

De Bad Boys zijn waarschijnlijk niet de meest begeerde vrijgezellen. Je kunt je er een tijdje mee vermaken, maar als vrouwen trouwen zoeken ze een betrouwbare man die voor haar en haar eventuele kinderen kan zorgen.

Bron(nen):   Reuters