Hobby’s: dé manier om hogerop te klimmen

Rijkdom en de sociale kringen waarin iemand vertoeft zijn niet langer bepalend voor de sociale klasse waartoe men behoort. De macht behoort toe aan diegene die een ongewoon breed scala van hobby's beoefent. Hobby's zijn niet langer een teken van het behoren tot een bepaalde sociale klasse. Ze dragen er ook toe bij dat iemand hogerop komt.

Volgens Mike Savage, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van York en co-auteur van 'Class, Culture and Distinctions' is er niet langer een kloof tussen de populaire cultuur en de elitecultuur. Sommige aspecten van de populaire cultuur zijn algemeen geworden, zoals voetbal en popmuziek. De macht behoort niet langer toe aan de snobs, maar aan diegenen die de elitecultuur combineren met uitingen van de populaire cultuur.

Vandaag start een onderzoek van de Universiteit van Manchester naar het klassensysteem: de Great British Class Survey. De enquête staat live op de BBC-website. De komende 5 maanden zullen naar verwachting meer dan 200.000 mensen de vragenlijst invullen. Op de site staat ook een interactieve kaart die de cultuur, rijkdom en de sociale verschillen in de UK in beeld brengt. Zo kun je zien waar rijke mensen met een arme culturele achtergrond wonen en vice versa.

Uit het onderzoek zal ook moeten blijken of mensen hogerop kunnen komen door hun hobby's en gewoonten te veranderen, wat er gebeurt als iemand zijn sociale en culturele connecties verliest, en of de culturele achtergrond overgedragen wordt van generatie op generatie.

Bron(nen):   The Guardian  BBC