Prairiehonden knuffelen en zoenen voor publiek

Prairiehonden zijn op en onder de grond levende knaagdieren uit de familie van de eekhoorns. Ze leven vooral in de prairies van Noord-Amerika. Het zijn zeer sociale dieren die in grote kolonies leven. Recent hebben wetenschappers ontdekt dat deze dieren vaker zoenen en knuffelen als mensen naar hen kijken in de dierentuin.

Adam Eltorai van de universiteit van Washington observeerde het gedrag van 25 zwartstaartprairiehonden in een Amerikaanse zoo en registreerde hoeveel mensen daarbij aanwezig waren. Kennelijk genoten de dieren van de aandacht. Hoe meer toeschouwers er waren, hoe relaxter de volwassen dieren reageerden. In het gezelschap van mensen gingen ze minder ze op zoek naar potentiële gevaren. Ze werden aanhankelijker, zoenden en knuffelden elkaar en vochten minder. De zoen waarmee ze elkaar begroeten lijkt op die van een mens. Ze houden de snuiten tegen elkaar en soms even de tong.

De resultaten zijn van belang voor dierentuinen, zodat ze weten onder welke omstandigheden de dieren zich op hun best voelen. Voor gedragsstudies die op observatie berusten, zijn de uitkomsten eerder problematisch, omdat duidelijk is dat dieren zich anders gedragen als mensen naar hen kijken.

Bron(nen):   BBC News