Energiedrankjes zijn levensgevaarlijk voor jongeren

Van dit kabinet mogen jongeren onder de achttien gewoon alcohol blijven kopen. En evenmin wordt de marketing aangepakt. De minister van Volksgezondheid trekt zich blijkbaar niets aan van rapporten waarin met harde cijfers hersenbeschadiging en het aantal doden door alcohol onder jongeren worden aangetoond.
Minister Edith Schippers zal zich waarschijnlijk ook weinig aantrekken van de waarschuwingen voor het gebruik van energiedrankjes. Volgens artsen in de VS zouden jongeren die niet moeten drinken, meldt AP. Het grootste gevaar schuilt ’m in de hoeveilheid cafeïne en de cafeïne-gerelateerde ingrediënten die er in zitten. Die is vaak vier tot vijf keer groter dan in gewone frisdrank. En volgens een rapport in het medische tijdschrift Pediatrics, kan dat hartproblemen, beroertes, epileptische aanvallen, misselijkheid, diarree, en zelfs de dood veroorzaken. "Voor de meeste kinderen, adolescenten en jong volwassenen is een veilige hoeveelheid van gebruik niet vastgesteld", schrijft het rapport, dat eraan toevoegt dat energiedrankjes, net als tabak, alcohol en medicijnen, gereguleerd moeten worden.

Sinds de introductie, twintig jaar geleden, wordt er in de VS voor 9 miljard dollar aan energiedranken omgezet. Vorig jaar is de American Association of Poison Control Centers een onderzoek begonnen naar het aantal gevallen van overdosis, en vond er 677 in de laatste vier maanden van 2010 en 331 tot dusver dit jaar. Vanzelfsprekend ontkennen de frisdrankfabrikanten de gevaren. Met de combinatie alcohol en energiedrankjes lopen jongeren gevaar een lopende tijdbom te worden.

Bron(nen):   AP  Pediatrics (betaald online)