Kleinere kans op dementie voor mensen met psychisch uitdagende baan

Mensen met een geestelijk stimulerende of boeiende baan lopen minder kans om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Het geheugenverlies begint gemiddeld anderhalf jaar later, dan bij degenen die hun hersens minder uitdagen in hun werk.

Dat blijkt uit een onderzoek dat zeventien jaar duurde. Vermoedelijk komt dat doordat de jarenlange cognitieve uitdaging de aanmaak van bepaalde eiwitten afremt. Door die eiwitten zouden de hersenen op latere leeftijd minder goed herstellen, waardoor eerder dementie ontstaat.

Aan het onderzoek werkten in totaal meer dan 100.000 Britten, Amerikanen en Europeanen mee gedurende zeventien jaar. Van de mensen met cognitief stimulerende banen ontwikkelden 4,8 op de 100.000 dementie. Van de deelnemers met weinig stimulerend werk kregen er 7,3 op de 100.000 de hersenaandoening. Er is rekening gehouden met factoren als leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en leefstijl.

“De resultaten suggereren een gemiddelde vertraging van de ziekte van anderhalf jaar”, aldus professor Mika Kivimäki, de hoofdauteur van het onderzoek. Ook andere manieren om de hersenen actief te houden, zoals bepaalde hobby's dragen vermoedelijk bij aan een kleinere kans op dementie.