Waarom zebra’s strepen hebben

Het is een evolutionaire afwijking die wetenschappers al honderden jaren bezig houdt: waarom hebben zebra’s eigenlijk strepen? In de jaren zijn er ook al tal van mogelijk verklaringen gevonden, zoals paringsrituelen, bescherming tegen roofdieren, camouflage of als bescherming tegen de zon. Maar deze hypotheses zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers van de Davis Universiteit in California claimen nu een wetenschappelijke verklaring te hebben gevonden: de strepen beschermen de zebra tegen ziekte-dragende steekvliegen. Wetenschappers hadden al langer het vermoeden dat steekvliegen achter de strepen zitten, omdat vliegen de neiging hebben om zwart-wit gestreepte oppervlaktes te vermijden. Om voor eens en altijd antwoord te krijgen op de vraag waarom zebra’s strepen hebben, zochten de onderzoekers naar verbanden tussen de streeppatronen en variabelen zoals de temperatuur, het terrein, het bereik van roofdieren en de steekvliegen. Terwijl de meeste factoren helemaal geen samenhang vertoonden met het gestreepte patroon, vertoonden de steekvliegen juist een grote correlatie. In lichaamsgebieden die extra veel last hebben van de steekvliegen, zijn er meer strepen te vinden. De onderzoekers ontdekten ook dat de vacht van zebra’s een stuk dunner is en dat ze daardoor extra gevoelig zijn voor de steekvliegen. Dit kan verklaren waarom we de strepen niet terug zien bij andere dieren. Nu hebben we onderzoekers echter een nieuw mysterie dat opgelost moet worden: waarom ontwijken steekvliegen zwart-wit gestreepte oppervlaktes?

Bron(nen):   Hufftington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Zou het niet zo kunnen zijn dat als ze in een kudde lopen, het lastiger is voor roofdieren om individuele zebra’s te onderscheiden? Zo vallen zwakkere en jongere zebra’s minder snel op… Zomaar een gedachte.

 2. kletsmajoor

  Waarom zijn de steekvliegen niet mee-geëvolueerd en hebben ze hun afkeer van gestreepte oppervlakken verloren? Dit is extra verwonderlijk als je bedenkt dat de reproductiecyclus van insecten veel korter is dan die van zoogdieren waardoor ze in de basis veel sneller kunnen evolueren.

  • Bart_van_Oerle

   Waarschijnlijk hebben die steekvliegen die zebra’s helemaal niet nodig om te overleven. Pas als de zebra de enige diersoort is die de steekvlieg kan steken, dan zou er een selectie plaatsvinden en blijven alleen de steekvliegen over die toch wel die zebra willen steken.

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan