Onderzoek: eerdere coronabesmetting beschermt veel beter dan vaccin

Mensen die eerder een coronabesmetting hebben doorgemaakt zijn vijf tot zeven keer beter beschermd tegen de deltavariant dan wie dubbel is gevaccineerd met Pfizer. Wie eerder besmet was, belandt bij een tweede infectie ook minder snel in het ziekenhuis, schrijft de Volkskrant.

De conclusies zijn afkomstig van Israëlische wetenschappers die meer dan een half miljoen patiëntendossiers bestudeerden. Een vaccin beschermt heel erg goed, stellen zij, maar een besmetting werkt nog beter. "Natuurlijke immuniteit geeft langdurigere en sterkere bescherming tegen infectie, ziekte en ziekenhuisopname veroorzaakt door de deltavariant", klinkt het.

Maar het allerbeste werkt een combinatie van een eerdere besmetting en een vaccin. Hoogleraar immunologie Debbie van Baarle (UMCG, RIVM) vindt de nieuwe Israëlische cijfers niet zo verrassend. "Je mag inderdaad verwachten dat natuurlijke infectie breder beschermt," zegt ze in de Volkskrant. "De vaccins zijn alleen gericht op het herkennen van het uitsteekseleiwit van het virus, het spike-eiwit. Terwijl natuurlijke afweer ook bescherming geeft tegen andere onderdelen ervan."

Maar niet iedereen die besmet is geweest, is even goed beschermd. "We denken dat mensen die milde klachten hadden, ook een minder sterke afweerrespons hebben." Bovendien neemt ook de natuurlijke afweer na verloop van tijd weer af.

Bron(nen):   De Volkskrant