Positief denken kun je niet leren

Positief denken, lange tijd het panacee van de zelfhulppsychologie, is niet iets dat je zomaar kunt leren. Het zou diep verankerd liggen in de hersenen. In nieuw onderzoek is biologisch bewijs gevonden voor het onderscheid tussen positieve en negatieve denkers. Deelnemers aan het onderzoek kregen foto’s te zien van onder andere een gemaskerde man die een mes op de keel van een vrouw hield. Hen werd daarna gezegd dat het de vrouw lukte om te ontsnappen. In een fMRI-scan was te zien dat de hersenen van de zogezegde optimisten veel minder extra activiteit vertoonden dan die van de pessimisten. En toen de negatieve denkers werd gevraagd om hun negatieve emoties te verminderen, was in hun hersenen te zien dat ze juist alleen maar negatiever gingen denken. ‘Je kunt niet zomaar tegen je vriend zeggen: kom op, maak je geen zorgen, beetje positief blijven. Dat gaat hem zeker niet helpen. Ook het aanleren van positief denken is lastig. Het zal veel tijd en energie kosten en weinig resultaat hebben’, aldus een positief gestemde onderzoeker. Bron: Science Daily

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  Positief denken werkt dus niet zomaar, maar ik denk wel dat je het kan leren door stelselmatig van alles wat er gebeurt de positieve kant te belichten. Zo kan je langzamerhand je instinctieve reactie ombuigen.

 2. AT

  Emile Ratelband is het hier niet mee eens.

 3. ikookeven

  Natuurlijk kan je dat WEL leren.

 4. Templein

  Je kunt het niet ‘leren’ in de zin van cognitief leren, maar je kunt het wel ‘ontwikkelen’. Als je in je omgeving merkt dat mensen liefhebben en betrouwbaar willen zijn, dan ontstaat er een positief zelfbeeld en een gevoel van vertrouwen, tenzij.

Reacties niet toegestaan