Licht spoort namaakwhisky op

Wetenschap
zaterdag, 19 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers van de het University of Leicester’s Space Research Centre en de De Montfort University in Engeland werken samen aan een apparaat dat namaakdrank, zoals whisky en wijn, kan herkennen zonder de fles open te maken. De techniek, waarmee al medicijnen in hun verpakking worden onderzocht, wordt nu aangepast voor vloeistoffen. Tegelijkertijd willen ze er een handzamer, draagbaar model van maken. Dat zou ook handig zijn om bv. vloeistoffen in de bagage van reizigers te controleren.
De techniek is gebaseerd op een spectrometer die in het Space Research Centre werd gebruikt voor metingen van licht in het sterrenstelsel. Nu wordt het instrument gebruikt om verschillen in eigenschappen van licht vast te stellen naargelang de weerkaatsing op de fles en op het label en tijdens de transmissie van het licht doorheen de vloeistof. Dankzij herhaalde metingen van minuscule verschillen in kleur en intensiteit kunnen de deskundigen zo echte van namaakwhisky onderscheiden. Iedere vloeistof heeft namelijk een eigen 'signatuur'.
Zorgwekkend is wel dat mensen met gemak 50, - neertellen voor een fles whisky, terwijl ze niet eens proeven dat ze methanol met smaakstoffen en koude thee drinken. Methanol is geen onschuldig spul. Het drinken ervan kan een leverbeschadiging, blindheid, coma, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood voor gevolg hebben.