Astronomen bereiken sterkern

Een internationaal team van astronomen heeft met de Kepler ruimtetelescoop van de NASA golven ontdekt die tot in de kern van een ster reiken. De 'gemengde golven' of 'stertrillingen' werden ontdekt in een rode reus. Dat is een oude ster met een leeftijd die onze zon pas over ongeveer 5 miljard jaar zal bereiken. 'De blik in de binnenkant van rode reuzen toont exact aan wat er met onze zon zal gebeuren wanneer ze ouder wordt', aldus Paul Beck van het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven in het  tijdschrift Science.

De onderzoekers wisten dat er golven bestaan die door sterren heen gaan, zoals geluidsgolven hier op Aarde, maar tot nu toe konden enkel golven in de buitenste lagen van een ster worden geobserveerd. Die golven gaan enkele honderdduizenden kilometers diep, tot ze op een bepaald moment teruggekaatst worden omdat de materie van de ster te dicht wordt. De astronomen stelden vast dat sommige golven zich ongewoon gedroegen. Deze nieuwe, gemengde golven bleken een mix te zijn van akoestische en zwaartekrachtgolven. Deze zwaartekracht-achtige golven zijn vergelijkbaar met de golven aan het oppervlak van de oceanen. In de sterren dringen ze zo diep door dat ze in sommige gevallen de kern kunnen bereiken.

De onderzoekers maken deel uit van KASC, het Kepler Asteroseismic Science Consortium, dat met 440 sterrenkundigen gespecialiseerd is in het exploreren van de binnenkant van sterren.

Kepler satelliet

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Astrophysics