Pillen tegen kanker voor gezonde vrouwen

Volgens onderzoekers van de Universiteit van London, die hun resultaten publiceerden in The Lancet Oncology, zouden miljoenen gezonde vrouwen medicijnen moeten nemen tegen borstkanker. Volgens een internationaal expert panel zou 1 op 10 van de vrouwen daar baat bij hebben, ondanks de vaak ernstige bijwerkingen, zoals bloedklonters en een enkele keer zelfs baarmoederkanker.

Het belangrijkste is om vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker te kunnen identificeren. Per jaar krijgen 13.000 vrouwen in Nederland borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een vrouw heeft een kans van 1 op 8 om ooit borstkanker te krijgen. De onderzoekers zijn van mening dat ze borstkanker preventief kunnen behandelen, net zoals hart- en vaatziekten preventief worden behandeld met statines (tegen een hoog cholesterolgehalte).

Het gaat met name om het middel tamoxifen dat de opname van oestrogenen blokkeert. Jonge vrouwen komen daardoor vervroegd in de overgang. Het middel is in de USA goedgekeurd voor preventief gebruik, maar in Europa was men tot nu toe minder enthousiast. Op dit moment wordt het alleen preventief gegeven aan mensen met een familiegeschiedenis van borstkanker of met een moeder of zus met borstkanker of als een man in de familie borstkanker heeft (gehad).

Internationale studies tonen aan dat tamoxifen het risico van de meest voorkomende vorm van borstkanker (nl. de oestrogeen-gevoelige) met ongeveer 1/3 vermindert bij vrouwen met een verhoogd risico op de ziekte. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen bij wie een hoge weefseldichtheid werd vastgesteld tijdens een mammografie meer kans hebben op het krijgen van borstkanker. Als dit bevestigd wordt in studies die het beloop op langere termijn volgen, zouden ook deze vrouwen baat kunnen hebben bij een preventieve behandeling met tamoxifen of een vergelijkbaar middel, stellen de onderzoekers.

Bron(nen):   The Telegraph  WCRF  NTVG