Jaarlijks 6000 nieuwe gevallen van kanker (4 keer Zeelandramp) door drank

Ieder jaar komen er in Nederland 90.000 gevallen van kanker bij. Van die nieuwe gevallen worden er 6000, circa 4700 bij mannen en 1300 bij vrouwen, veroorzaakt door drank.

Uit een onderzoek onder 363.988 mensen uit 8 Europese landen blijkt dat 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen en 1 op de 33 gevallen bij vrouwen het gevolg is van overmatig alcoholgebruik. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico wordt. Maar het risico is al verhoogd als een man meer dan twee eenheden per dag drinkt en een vrouw meer dan een. Als alcohol afgebroken wordt door het lichaam, wordt een chemische stof geproduceerd die het DNA kan beschadigen, waardoor de kans op het ontwikkelen van kanker toeneemt.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen alcoholgebruik en kanker van de slokdarm, lever, darm en bij vrouwen de borsten. Deze vormen van kanker blijken nu in 40% tot 98% van de gevallen op te treden bij mensen die meer dan de maximale hoeveelheid alcohol gebruikten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Griekenland, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. 

Bron(nen):   BBC News