Naar Amerika? Eet er geen vlees

Nederlanders eten al veel minder vlees. En Amerikanen kunnen dat maar beter ook doen. Een nieuw onderzoek suggereert dat ongeveer de helft van het vlees dat in de VS wordt verkocht besmet is met potentieel schadelijke bacteriën, schrijft de Los Angeles Times.
Onderzoekers testten rundvlees, kip, kalkoen en varkensvlees van supermarkten in het hele land en vonden in 47 procent van de 136 monsters stammen van staphylococcus aureus, de bacteriën die stafylokokbesmettingen veroorzaken, van milde tot ernstige. Daarvan was 52 procent resistent voor minstens drie soorten antibiotica.

De onderzoekers vermoeden dat de bron van de verontreiniging de dieren is, en niet een onjuiste behandeling. Ook zeggen ze dat het waarschijnlijk het gevolg is van het wijdverbreide gebruik van antibiotica in de veehouderij. "We weten dat bijna de helft van het vlees en gevogelte verontreinigd is met staphylococcus aureus, en meer dan de helft daarvan is multi-drug resistent", zegt de hoofdauteur van de studie in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases. "Wat we niet weten [is] hoe vaak deze wordt overgedragen op mensen. Daarvoor zijn meer onderzoeken nodig."
Als Amerikanen per se Amerikaans vlees willen eten, dan moeten ze volgens CNN het vlees goed doorbakken, hun handen wassen na het beetpakken van rauw vlees, of hun 'voedingstoffen ergens anders vandaan halen'.

Bron(nen):   Los Angeles Times  CNN