Vijf vreemde feitjes over het geheugen

Deuropening Soms loop je naar de keuken en weet je niet meer wat je daar wilde pakken. Dat komt door de deuropening. De hersenen denken als je door een deur loopt, dat er een nieuwe situatie begint. Wat er daarvoor gebeurde, wordt dan diep weggestopt. Daardoor ontstaan vreemde geheugenfouten. Seks Sommige activiteiten kunnen leiden tot tijdelijk geheugenverlies. Seks is zo’n activiteit waarna mensen soms de voorgaande dag vergeten en moeite hebben om nieuwe herinneringen aan te maken. Het geheugenverlies verdwijnt meestal na enkele uren. Vergeten liedjes Vergeten liedjes kunnen voortbestaan in ons hoofd, zonder dat we het zelf weten. In 2013 was er een vrouw die muziek in haar hoofd hoorde, als was het een radio. Maar ze herkende de liedjes niet. Anderen, die ze de muziek omschreef, kenden de liedjes wel. De muziek leek gefragmenteerd opgeslagen in haar hersenen, waardoor de liedjes wel bekend, maar niet herkenbaar waren. Kinderen Kinderen weten vaak niets meer van hun eerste levensjaren. Vroeger dachten wetenschappers dat kinderen niet de verbale vermogens hadden om hun herinneringen uit te spreken. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de herinneringen door de hersenen zelf worden gewist. Waarschijnlijk komt dit omdat de hersenen in die eerste levensjaren te druk zijn met groeien en nieuwe cellen aanmaken. Hersenletsel Hersenletsel in de gedeeltes waarin het geheugen zit, kan ervoor zorgen dat er geen enkele nieuwe herinnering wordt aangemaakt. Dat overkwam een slimme veertiger na een hersenoperatie voor zijn epileptische aanvallen. Sindsdien werkt hij in een fabriek, maar kan hij elke dag weer de weg naar huis niet vinden.

Bron(nen):   Huffington Post      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Arie van Gorp

  In de kinderjaren val je zo vaak, ben je vaak ziek en heb je zoveel herinneringen die je niet kunt plaatsen dat het maar goed is dat je ze niet meer kunt herinneren. Anders zou iedereen standaard het leven in gaan met een trauma. Het geheugen in de kinderjaren is evolutionair “uitgezet” volgens mij.

  • Karel Kritisch

   Mijn eerste herinneringen gaan terug naar mijn 2e levensjaar misschien wel eind 1e. Ik weet nog dat ik verschoond werd door mijn vader bijv. Mijn boterham in plakjes, zindelijkheidstraining, peuterspeelzaal en nog veel meer. En nog best veel herinneringen ook.

   (in antwoord op Arie van Gorp)

Reacties niet toegestaan