Zelf je immuunsysteem afremmen, net als ‘Iceman’

Wim Hof, ofwel ‘Iceman’, staat bekend omwille van zijn vele kouderecords. Hij beklom blootsvoets besneeuwde bergen, zwom onder vijftig meter poolijs door en liep in Finland een marathon op blote voeten bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder nul. Onderzoekers van het UMC St Radboud stelden al in 2011 vast dat hij beschikt over een bijzonder gave: hij kan zijn afweersysteem sturen. Door meditatie lijkt hij zijn zenuwstelsel te beïnvloeden en zo de reacties van zijn immuunsysteem te onderdrukken.

Nu is er vervolgonderzoek gedaan, waaruit blijkt dat zijn technieken ook aan anderen te leren zijn. Hof trainde in Polen 12 gezonde, jonge mannen gedurende 10 dagen. Ze liepen in een korte broek door de sneeuw, mediteerden en deden ademhalingsoefeningen. Terug in Nederland trainden ze met koude douches en daarna kregen ze een injectie met endotoxine, een dood stukje bacterie. De onderzoekers van het UMC St Radboud vergeleken hun reactie met die van 12 ongetrainde mannen. De getrainde groep maakte veel meer adrenaline aan, hetgeen de immuunrespons remt. Ze produceerden veel minder ontstekingseiwitten in reactie op de bacterie en vertoonden minder griepverschijnselen.

Volgens de onderzoekers zijn vooral de ademhalingsoefeningen van belang. Of de kou iets toevoegt aan het effect is nog niet duidelijk. Ook is nog niet onderzocht of mensen met auto-immuunziekten profijt zouden kunnen hebben van deze technieken. Tot nu toe is het effect alleen aangetoond bij jonge, gezonde vrijwilligers.

Bron(nen):   de Volkskrant